Burun Estetik Ameliyatı

1. Estetik burun ameliyatı kimlere yapılır?

Aslında estetik burun ameliyatı derken estetik kelimesi abartılı demek değildir. Yaşadığımız toplumun normlarında ve ortalamayı, güzelliği kasdetmektedir. Doğuştan dudak burun (yarık dudak – yarık damak ) deformiteleri bulunanlar, doğuştan burun bozuklukları olanlar, burun kırılması veya burunu ile ilgili kaza yaşayanlar, içten ve dıştan burun eğrilikleri ile birlikte nefes darlığı yaşayanlar, burun uç desteği az olanlar (burun ucu düşüklüğü ile birlikte, dıştan bariz burun eğriliği bulunanlar, yüz oranlarına göre aşırı büyük ve geniş burunlar, 17 yaşından sonra burun ameliyatı olabilirler.

2. Burun ameliyatı olma kararı nasıl verilir?

Burunda fonksiyonel ve/veya estetik amaçla ameliyat olmayı düşünen kişi gerçekten kararlı olmalıdır. Nefes darlığı ile ilgili şikayetler doktor tarafından en azından muayene ile saptanmış olmalıdır. Kişi ameliyat ile ilgili, ayrıca tedavi olmak isteği doktor ile ilgili internet, sosyal çevreden bilgiler alıp yönlenirse daha çok memnun olacaktır. Aile yakınlarının desteği oldukça önemlidir. Psikolojik sorunlar hissediyorsa veya kanıtlanmış olarak tedavi görüyorsa mutlaka böyle bir ameliyat öncesi psikiyatri doktoruna danışmalıdır. Plastik cerrahi doktoruna gitmeden önce randevu alınmalı ve muayenenin anamnez, muayene ve görsel değerlendirmeleri içerir şekilde en az 30 dakika içereceğini, bunun başarı için önemli olduğunu düşünmelidir. Kişi birkaç doktordan görüş alabilir, bunu bir sakıncası yoktur. Karar bu aşamalardan sonra olursa beklenti – başarı – mutluluk açısından sonuç daha iyi olacaktır. Ani karar ve acil ameliyatlar çoğu zaman sonucu olumsuz etkiler.

3. Burun ameliyatlarında burun içi tampon şart mıdır?

Burun ameliyatlarunda yıllar önce mutlak burun içi iki taraflı tampon konuluyordu. 2-4 gün sonra bunlar çekiliyordu. Hazırlanan steril edilen tamponlar, hazır sünger-şişebilen –delikli tarz, kısmen eriyebilen, silikon içeren tamponlar halen kullanılmaktadır. Ancak ben çoğunlukla tamponsuz (İçeride 3 çeşit eriyen dikiş kullanarak) burun ameliyatını tercih ediyorum.


4. Burun ameliyatında morluk ve şişlikler olur mu? Olursa ne kadar sürer?

Burun ameliyatı sonrası morluk ve şişlikler dikkatli ve kanamaların durdurulduğu açık ameliyat, yeni anestezi teknikleri, hatta kapalı tekniklerde dahi çok az olmaktadır veya hiç olmamaktadır. Ayrıca ameliyat günü buz kompresleri ile, ameliyat önce ve sonrası auriderm-arnica gibi morluk önleyici kremlerin kullanımları ile morluk yok denecek kadar azalabilir. Şişlikler bazen ikinci ve üçüncü gün sabahları olabilir, kendiliğinden geçer. Bazı ağrı kesici ilaçlar şişlikleri de azaltmaktadır. Kullanımları faydalı olur.

5. Burun ameliyatlarından ne kadar süre sonra nefes alma normale döner, tam şekillenme ne kadar sürer?

Tamponsuz ameliyatlarda ameliyat günü burundan nefes almak mümkündür. Ancak aynı gece içerde ödeme bağlı şişlik ile pasaj tıkanır ve birkaç gün burundan nefes zorlanır. Günde 2 -3 kez deniz suyu spreyleri, ve antibiotikli göz kremi içeriyi nemlendirir, temizler ve açar. 2-3 haftada oluşan etkin burundan nefes alma, 1-2.5 yılda daha iyi seviyeye gelir. Olurs şişlik ve morluklar 2 hafta civarında normale döner.




248 kez okundu.